kaizenken.blogg.se

...om att förändra för att återanvända - från design till tillverkning av personliga ting. ...om händelser, tankar, minnen, erfarenheter mm

Skolplansch

Publicerad 2013-03-31 15:38:08 i I Like

Vem minns inte skolplanscherna från tidiga skolår? Det var säkert ett bra sätt att lära oss elever allt om exempelvis fåglar - undrar just om jag var sjuk och hemma på de lektionerna, för jag kan inte ett dyft om fåglar:) Kunskap eller inte, vackra är de i alla fall. Jag har en plansch på Mesar som är från 1929. Väldigt fin och så där lagom vinter - tidig vårig. Tyvärr passar den inte någonstans i mitt hem så jag har lånat ut den till ett annat hem, där den passar alldeles förträffligt.
Men ni... vilket faktastiskt väder med strålande sol och takdropp! Dessvärre börjar de påsklediga dagarna lida mot sitt slut. Jag har verkligen försökt vara ute, men blir fort trött på att göra ingenting. Har därför putsat alla fönster utvändigt idag och plockat bort allt enris och blåbärsris som fanns i diverse korgar och krukor. Rent och snyggt blev det och lite mera vårigt!
Ha en fortsatt bra ledighet / Ken

Glad Påsk

Publicerad 2013-03-28 12:06:44 i I Like

Bjuder på ett Påskkort som betyder mycket för mig. Så enkelt men ändå så betydelsefullt. Kortet åker fram varje Påsk och har så gjort under åtskilliga år. Ett kort som min storasyster Ulla (som inte längre finns i livet) fick av en vän någon gång i början av 50-talet. Det är slitet och nött och har en historia bakom sig! I like!
 
Ser fram emot några lediga dagar och hoppas på fint väder. Ledigheten börjar med bortamiddag idag. Hörde ryktesvis att de skottat fram grillen - sånt gillas! Sen blir det att försöka vara ute så mycke som möjligt, baka maränger och laga god mat.
Ha en riktigt Glad Påsk och må gott!
/ Ken

Tjuvstart inför Påsken

Publicerad 2013-03-24 19:01:24 i Före & Efter

I helgen har jag börjat mitt Påskpyntande. Påsken är ändå så kort, så varför inte göra den lite längre:)
Tänk när jag växte upp, så satte min mamma t o m upp påskgardiner till högtiden. Jag minns att dom var gula med lite inslag av grönt  och rutiga minsann! Det jag också minns, var att vi fick äta så många ägg vi ville. Gissa hur många ägg min storebror åt? Nä, jag tror inte ni vill veta:)
Även när det gäller påskdekorationer, så har jag sedan dess alltid varit svag för just ägg. Påsken är för mig förknippat med ägg och mycke färger. Man blir glad, liksom!
Eftersom jag inte är det minsta konstnärligt lagd när det gäller att måla äggen, så färgsätter jag dem på annat sätt genom att göra något annat - av något annat.
Vad är nu detta? Jag kan säga att mina lite större barnbarn skrattade gott, när de såg att jag tog redan på t o m lökpåsar??? Mycke har dom sett mig lagra, men lökpåsar - där går gränsen! När jag då sa att jag kan se potentialen - ja, då skakade dom på huvudet.
Upphängningssnören...kan man bli tokig liksom - att de ska hänga och slänga på alla tröjor. De är bara i vägen så jag klipper bort dem - och sparar till nåt annat:)
..................................................................................................................................................................................
Ägg + lökpåsar + upphängningssnören = Resultatet nedan
Undrar vad mina barnbarnsgrabbar säger nu då? Jag tror faktiskt att de kommer att tycka att det är lite fränt att farmors sparade lökpåsar kom till användning i en påskdekoration!
 
Kreativiteten fortsatte med lite "sydda" påskägg
Kan man inte måla - så kan man inte - Då får man hitta på något annat:)
 
Sen en något tidig Påskmiddagsdukning och med det säger jag - P Å S K E N  K A N  B Ö R J A -
Ha de gott och må gott / Ken
 

en liten "solskenshistoria"

Publicerad 2013-03-23 19:58:23 i Före & Efter

Alfred, heter ett av mina barnbarn. Han var då 2,5 år och älskade att laga mat och därav föddes idén att bygga en typ köksö till honom. Sagt och gjort...jag började med att utgå från ett stålstativ jag kommit över nån gång och som aldrig kommit till användning,
sen kapade jag upp ett överblivet hyllplan och monterade fast det. Köpte en Brio-barnspis och fyllde hela härligheten med serviser, kastruller, slevar, frukter och de mesta...
Nu till det roliga...När Alfred kom och fick se allt detta, som bara blev för mycket - tog han kastrullen från spisen och gick med den, raka spåret till stugbron, där började han laga mat!!!
Vad lär man sig av detta? Jo, gör inte allt så perfekt - det provisoriska är gott nog!
Av detta lärde jag mig - att låta barnen bygga sin köksö själva!

Insynsskydd

Publicerad 2013-03-21 21:47:44 i Designat o skapat av Ken

När vi för några år sedan renoverade vårt badrum, så rök inredningen av skåp med jalusiluckor. Jag sparade dock alla ribbor så klart:) Tänkte att de kunde va bra att ha till omrörning av målarfärg -
Sen gjorde jag en "trägardin" av det som blev kvar. Passade bra som insynsskydd till fönstret i gästtoaletten. Lite borrade hål / ståltråd och sen hammarlack på för att få den lite metalliga, hamrade ytan. Å hjälp, den sitter uppe än!

Fara på vägen

Publicerad 2013-03-18 22:47:28 i Allmänt

En hälsa på...vänner och bekantarunda är inte det lättaste, när man hela tiden får kika efter dessa vägbesökare - jag pratar om Renar! Det var renar typ överallt kring vägarna.
Lättad att vara hemma faktiskt.
Nu mot sängen, så man är utvilad och pigg tills i morgon.
Gott Natt mina vänner!

kallar det "Brickduk"

Publicerad 2013-03-16 13:26:00 i Designat o skapat av Ken

...som sagt, "Brickduk" har jag valt att kalla min egendesignade skapelse. I stället för en duk på bordet,som
mestadels bara är i vägen, så samlar jag ihop olika typer av dekoration på brickan. Lätt att flytta undan, vid middagar som kräver hela bordets utrymme.
Brickduken har jag tillverkat av helt återvunnet material som jag hade hemma. Omoderna tavelramar, läktlister som jag sparat. Ett plåtband har jag skuvat fast runt om och för att dölja skarven, har jag satt en zinkbricka med en gammal plåtknapp över. Jag har tillverkad en mängd olika sorter, som fått bli presenter till nära och kära.
Här är ett axplock av andra modeller.
Dessa "Brickdukar" har jag tillverkat av en bit från en takplatta och gamla ramar.
En gammal virkad duk har jag sedan målat fast på plattan.
 
Nu mot KALAS igen!!!  och tjejen som nu fyller år har faktiskt tidigare fått en Brickduk av mig, lika den översta fast svartlaserad.
Jag hoppas nu på en fortsatt bra dag och önskar Er detsamma.

Gamla burkar

Publicerad 2013-03-14 18:02:14 i Arvegods från mitt barndomshem

Älskar gamla bukar - å här är en del av det min mamma samlat på sig genom åren. Kul att se utvecklingen av Ögon cacaoburkar bl a. (lite finare än dagens pappersförpackningar). Solo-kaffeburken är från 1937 och har använts till kaffe sedan dess - och används fortfarande.
På burkarna har jag satt dymomärkning, eftersom de nu innehåller allt från havregryn till pärlsocker. Det är en fin syn att öppna skafferiet, kan jag säga. Kan bli nåt för mina barnbarn att sen ärva:)
 
...men hörni, torsdagkväll redan! Jag har just ätit en grymt god fiskgratäng som min man tillagat och jäser nu i soffan efter det.  Sedan blir det att återgå till städningen - alltid skönt att komma hem på fredag eftermiddag och ha det gjort.
 
Ha en fin kväll / Ken
 
 
 
 
 
 
 
 

Saknar dig Allan

Publicerad 2013-03-13 17:09:57 i Minnen

I dag för 10 år sedan omkom Allan och en av hans arbetskamrater i en mycket tragisk bilolycka, på väg söderut till sin arbetsplats. Deras bil kom av okänd anledning över på fel sida av vägen och krockade praktiskt taget front mot front med en långtradare som var på väg norrut.
Allan var min storasysters man och hade funnits så länge i vår familj, i våra liv.
 
Allan var för mig, inte bara en svåger och en kär vän, han var lite av en bror också. Han var glad, genomsnäll, ödmjuk, empatisk, omhändertagande...Ja, listan kan göras hur lång som helst.
 
Utdrag ur min minnesbok
Det var kafferast på jobbet och personal från hela arbetsplatsen samlades i fikarummet. Precis när jag skulle sätta mig ner med de andra, så ringer min telefon. En kund som ville prata om en bokning.
Jag gick ifrån, för att undvika de högljudda rösterna från alla som samlats.
Under tiden jag pratade med min kund, satt mina kolegor och diskuterade den tragiska olycka som inträffat under morgonen. Någons fru hade just ringt och berättat, att hon kört förbi olycksplatsen strax efter att olyckan inträffat och hon gav utförliga beskrivningar på hur det såg ut och vilken typ av bil som var söndermosad. När jag så kom tillbaka till fikarummet så hade den diskussionen övergått till något annat. Det kom aldrig på tal igen och jag förblev ovetande.
En timme senare kopplade jag från telefonen, eftersom jag hade ett kundbesök om en stor Kongress som skulle gå av stapeln. Det var mycke detaljer att gå igenom och mötet drog ut på tiden. Efter det... snabbt värma lite lunchmat, men först hämta telefonen, för att vara disponibel igen.
Mikrovågsugnen gav ifrån sig ett ljud som betydde att uppvärmningstiden för maten var klar, samtidigt som ljudet från telefonen pockade på min uppmärksamhet.
Jag svarade och hörde en svag röst som sa,
- Hej, det är Anita, kan du sätta dig ner? (det var Allans syster) min intuition sa att någonting allvarligt hänt.
Hon berättade att Allan omkommit i en bilolycka och att döden hade varit omedelbar.
Hon hade försökt ringa mig tidigare, men jag var upptagen.
Maten blev kvar i ugnen och chockad åkte jag från jobbet. Detta är inte sant, det kan inte vara sant, det får inte vara sant...Men det var sant.
 
Sammanfattningsvis: Det hände många viktiga arbetsrelaterade händelser på jobbet den dagen, som efter denna händelse, blev helt ovidkommande. Jobbet är viktigt, ja - men Människan är viktigare. Viktigare än allt annat!
Vid minnesstunden läste prästen upp ett minnestal som jag skrivit om honom, där jag avslutade med att lova - att fortsätta mitt liv, med att försöka vara... bara lite, som Allan.
 
 
 
 

Skrivbord (efter förvandling)

Publicerad 2013-03-09 12:15:45 i Före & Efter

Från ett slaktat tangentbord kom dessa att passa perfekt på en överbliven marmorskivebit.
Någon var i behov av ett gammalt, annorlunda skrivbord - som skulle passa in i deras vardagsrum och därav
fick jag idén att smycka skrivbordet med en passande detalj.
  • Så här fint blev SKRIVBORDET när jag fixat till det. (tog tyvärr ingen bild före förvandlingen)
 
Jag hittade skrivbordet i en butikslada och fick det så gott som gratis, eftersom det var så illa medfaret. Skivan var konkav och det var trasigt lite här och där. Jag köpte då ett gammalt billigt soffbord i furu (för att komma över den rejäla skivan, som jag sen kapade för att den skulle passa till skrivbordet. Efter det så blev det till att slipa och laga för att sedan lasera bordet svart. Jag har laserat det med olika tryck på penseln för att lasyren inte ska bli heltäckande på vissa ställen. Därav ser det lite nött och skavt ut.
 
De som nu äger skrivbordet sägs vara mycket nöjda - och glad är jag för det.
En gammal läcker skrivbordsstol som skulle passa till bordet, stod sen på deras önskelista.
Bild på den kommer vid ett annat inlägg.
 
Nä, mina vänner - detta duger inte...Ut i det vackra vårvädret BUMS!
 

Lampskärm blev ytterkruka

Publicerad 2013-03-06 17:31:48 i Annat användningsområde

En oanvänd lampskärm i porslin blev perfekt till min Spökblomma. Precis lagom stor och precis lagom vit!
 
Onsdag kväll och känner mig lite sliten, så i kväll blir det att slappa. Ser fram emot att kolla på Svergies Mästerkock. Fatta vad duktiga dom är!
så ha de

Vas - likt ponpon

Publicerad 2013-03-04 11:06:48 i Arvegods från mitt barndomshem

 
En vacker stilren vas med midja och dessutom i en ljuvlig nyans. Den gamla "askkoppen" som mera liknar en vacker slipad skål - har bevarats tack vare att min mor var rädd om sina saker.
 
 
Jag var tidigare på en föreläsning om trender, med designern Jon Eliason, där han berättade om sin senaste formgivning av glasvasen (som faktiskt påminner om denna)
Kriteriet för att komma med i Ponponfamiljen är att designidén är baserad på en berättelse, sa Jon Eliasson vid
pesslanseringen av varumärket. Den gemensamma nämnaren för sortimentet är att alla produkter uppstått ur behovet att berätta en historia. Fatta vad intressant det var att höra, eftersom jag har samma tänk själv när jag designar och tillverkar mina alster. Allt ska ha en historia bakom sig!
Tänk, allt kommer tillbaka, så var rädd om det du har - och var rädd om dig själv!
 
kram fr Ken
 
 

H e l g

Publicerad 2013-03-01 20:57:00 i Allmänt

                                                   U t s i k t e n  f r å n  m i n  a l t a n!
Är så lyckligt lottad att ha en helt fri baksida på tomten. En snödränkt åker med en grånad lada är det man ser. Kan ta skotern (om jag vill) direkt från altanen och ut på åkern, ner till vattnet som ligger nedanför - Det är bara det...att jag har ingen skoter!!! men en fantastisk utsikt har jag i alla fall.
Med denna bild så vill jag önska er alla En riktigt go helg! / Ken
 

Om

Min profilbild

Ken

Sånt jag gillar och helst ägnar mig åt: Design / Inredning wabi sabi-tänk / Målningsarbete / Att skriva och författa / Matlagning / Bakning / Ordning & reda / Hårt fysiskt arbete / Människor

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela