kaizenken.blogg.se

...om att förändra för att återanvända - från design till tillverkning av personliga ting. ...om händelser, tankar, minnen, erfarenheter mm

Boden tur och retur

Publicerad 2014-03-29 21:45:00 i Minnen

Först sovmorron så klart...sen begav vi oss till Boden!  En mysig liten stad med många trevliga affärer.
Det blev att handla en del saker till husvagnen bl a. Lite blått (ha ha). Blått ska de va...allt från kuddar, påslakan, porslin mm. I övrigt blev det lite accessoarer till mig!!!
Å sen ett besök på Bothnia Fritid för att kolla på / i Husbilar..jag sa, kolla!..... Fy huvades vad dyrt!!!
 
Varje gång jag besöker staden Boden så kommer en massa fina minnesbilder upp på näthinnan. 
Min äldsta brors fru kommer från Boden och därför fick jag och min yngre syster ofta följa med dit. Många fina minnen har jag från det.
När jag sedan var i tonåren så jobbade min storasyster åt en hotellägare där i staden. Med anledning av det så var jag och min yngre syster ofta inbjudna dit av familjen. Vi fick bo på flott hotell, äta hotellfrukost och vara med om så mycke lyxigheter så man trodde det var en dröm!. Det var stort, stort för oss, som inte levde just ett sådant liv.
Inte nog med det. Av familjen så fick sen jag och min lillasyster  hur mycke fina kläder som helst. Tänk er att gå högstadiet och få gå klädd i de finaste boutiquekläder man kan tänka sig! Lycka, var då bara förnamnet! 
Jag kan inte annat än le och känna en speciellt glädje, en speciell känsla när jag är där, just där...i Boden!
 
Känslan och bilderna på näthinnan stannade kvar länge...även efter det jag släckt ner hela huset 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hasselnötter och helg

Publicerad 2014-03-28 20:37:30 i I Like

Har jag sagt hur mycket jag älskar H A S S E L N Ö T T E R? Skulle inte tro det. för det går ej att återge:)
Hur som haver så är det tomt...
Yes, jag vräkte i mig en hel Tarragona hasselnöt! I stället för dessert i kväll, så valde jag det.
Här har vi ätit fisksoppa till middag. Det har hackats både morötter, paprika och  purjolök, som sen fått smörstekas i en curryblandning. Lax så klart och sen dill, citron, creme fraische och grädde..sååååå Gott!
 
I stället för sedvanliga tulpaner så blev det inköp av påskliljor ---  lite kul med nåt annat!
 

Härligt med helg och allt vad det innebär. Vi börjar med lååång sovmorgon i morgon, vilket är det bästa jag vet. Då är det helg liksom! Att vakna till en väckarklocka, det är vardag - att vakna när man behagar vakna, det är
H E L G!!!!
 
...så nu tänker jag ha en bra helg och jag önskar er detsamma
/ Ken
 
 
 
 

från IKEA...

Publicerad 2014-03-25 19:31:47 i I Like

...kommer dessa påslakan - som jag gillar skarpt. Jag är dessutom väldigt svag för sådana här färger!
Ja ni, nu är veckan igång igen och redan onsdag i morgon! Helgen som gått har för min del bestått av en massa fixande inomhus, som nu blivit gjort och det känns väldans bra. I går kväll åkte vi förbi dotra med familj. Ett fång gula och oranga rosor hade vi med oss. Hon har nämligen fått ett nytt spännande jobb och det måste ju firas!!! De hade iordningställt en riktig kalasmiddag som vi sedan åt tillsammans, å sen var den kvällen slut:)
I kväll känner jag mig trött och sliten efter en rätt så arbetssam men fantastisk arbetsdag, så det blir att slappa i soffan känner jag. Det är något jag faktiskt unnar mig då och då. Det skulle aldrig ha förekommit tidigare om åren. Det blir sen att planera lite....inför kommande helg.
 
Just...jag måste ju visa - Tog en bild här ikväll från altanen. Det var så vackra färger i skyn
Gjorde sig dock inte rättvisa på bilden. Det var liksom mera färgstarkt av gult / rosa / blått och rött än vad som syns här, men ändå!
 
Må gott!
kram / Ken
 
 
 
 
 
 
 
 

Här är ditt kylskåp

Publicerad 2014-03-22 16:48:00 i Mat och Bak

Har ni inte testat den formen av middagsbjudning, så gör det. Väldigt annorlunda och säkerligen GOTT!
 
Det slog mig, när jag packade upp varorna jag handlat idag, för det blev lite en "kan vara bra att ha-handling".
För två helger sen så samlades vi tre familjer och alla bidrog med mat från sitt kylskåp. Tillsammans så tog vi alltså främst det vi hade hemma just då (ja, någon vara från affären blev det också) sedan fick fantasin flöda. Det blev Tapas. Hur mycke tapasrätter som helst. En riktigt bra idé måste jag säga. Vi tackar Jens för den!
Först visste jag inte riktigt vad jag skulle laga, tänkte tanken att "ringa en vän" men sedan när jag fick en inblick i vad som fanns i kyl och frys så improviserade jag helt enkel. Det blev bra och alla kunde bjuda på helt olika rätter. Det gör vi gärna om flera gånger.
Det är dock vettigt om man kan enas om 2-3 rätter var och stå fast vid det, för annars har det lätt att bli ett överflöd utan dess like.
 
På tal om mat, så var vi på After work igår och det är ju alltid trevligt och på tal om Trevligt, så fortsatte vi kvällen med att gå på standupföreställning. Johan Rheborg stod för underhållningen!
 
Nu ska jag börja förbereda middagen denna lördag eftermiddag. Så mot...........kylskåpet!
 
En fortsatt trevlig helg till er!
 
kramiz/ Ken
 
 
 
 
 

man kanske sår ett frö...

Publicerad 2014-03-20 20:30:00 i Minnen

...ja, så tänkte säkert den mannen som kom på besök hos min man idag... för att sondera terrängen.
En familj som tidigare bott i vårt kvarter och som så innerligt har en längtan tillbaka. Tillbaka till byn, till landet och faktiskt även till just det kvarter där de tidigare bott.
"Skulle ni vara intresserade av att sälja?" undrade han. Smart drag av honom! Som jag själv har inpräntat i mina barn, när de var ute efter hus på något för dem intressant område. "Ni måste knacka dörr och fråga helt enkelt! kanske sår ni då ett frö?"  Vi själva som verkligen inte ens tänkt tanken att sälja...men visst, nog sådde han ett frö.
 
Just nu tänker man bakåt och man tänker framåt! Vad betyder ens hus / ett hus - egentligen?
När jag tänker tillbaka på alla år som gått , slås jag av tanken att det är ett bra tag sedan. Jag själv var 21 år, min man var 22 år när vi byggde vårt hus. Året var 1977, då fattar ni:)
Jag jobbade på Beijers, som säljare redan då och sålde byggnadsmateriel som jag i praktiken inte hade så stor  erfarenhet av - men fick, kan jag säga. Vilken erfarenhet att bygga ett hus. Allt från den omtalade syllisoleringen i grunden till takstolarna längst upp. Varje spik man slår in, varje vägg man får upp, varje kakelplatta som sätts fast, varje dörrkarm som måttas in...ja, jag säger då det - Allt har en historia! Hur många nätter man då låg sömnlös på grund av detta hus. Skulle vi klara det?, skulle vi orka?, skulle vi ha råd?
I september 1978 så var huset inflyttningsklart. Vilken känsla, ett hus som vi själva byggt upp från grunden. Något vi skapat tillsammans helt enkelt. Vi är nu inne på 2014. I snart 36 år har vi bott här. Det känns stort!
 
Trots känslan som jag nu nämnt, så är det ju faktiskt bara materiella saker! Det som berör och som man i så fall skulle sakna ännu mera, är tomten, trädgården - Ja, läget helt enkelt.
 
Den prunkande rabatten vid dammen...
 
Rummet i rummet bland buskar och träd...
 
Solnedgången vid grillplatsen och sen stillheten, tystnaden!
En baksida, så fri så man kan sola näck på altanen om man vill...
 
Drive in-möjlighet med övernattande bästa gäster som campar vid åkerkanten...
 
En promenad eller kort cykeltur till bad - eller båttur på det djupaste vatten......

Som sagt, vi trivs och mår bra där vi är. På landet, men med endast en kvarts bilresa till jobbet, nära stan. Ja, ni hör hur jag försöker övertala mig själv hur bra det är här:) Men visst, jag är öppen för förändring! Hittar vi ett nytt drömställe, så vem vet - då kanske det är vi som försöker så ett frö:)
 
kramiz / Ken
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Älskade RISKOKARE

Publicerad 2014-03-19 18:50:03 i Mat och Bak

och STEKPÅSE, som tillsammans men ändå var för sig, underlättade min middagstillagning i kväll.
Jag kan verkligen inte koka ris, får det aldrig så där bra som jag vill ha det och det är där riskokaren kommer in:)
 
Dessutom sköter den sig själv, så jag kan göra något annat...(som att lägga kycklinglåren i stekpåse)
Det som då till slut faller på min lott - är att koka en sås och hacka lite grönt. Därefter tända lite ljus!
Jamen så där ja, då var det serverat:)
Lätt som en plätt och rasande gott!
Jag var ensam till middagen i kväll och det känns ju alltid lite så där halvers. Det är då som det är extra viktigt att känna harmoni omkring sig, Äta nåt "riktigt tillagat" och gott ...haha
Vi har gamla, klädda karmstolsfåtöljer (ja det är en blandning mellan stol och fåtölj) på kortsidorna av köksbordet så där satt jag nu och kände mig som en grevinna!
 
Nu ska jag göra nåt så upplyftande som att städa badrummet och fräscha upp med lite knalloranga handdukar, i väntan på Sveriges Mästerkock - för jag gillar att se andra laga mat:)
 
så hej på en stund
 
/ Ken
 
 
 
 
 
 
 
 

Äntligen tid för hemmafix o överraskning

Publicerad 2014-03-15 21:46:00 i Designat o skapat av Ken

Tiden...ja, vart tog den vägen? Hinner knappt någonting här hemma! Jobbar, jobbar och jobbar. Känner mig trött och utarbetad (förmodligen som alla andra)Tog därför, helt sonika ut en  semseterdag i går (fredag). Tänkte, nu rackarns ska vi göra nåt otippat! Mannen som varit på arbetsresa i Göteborg väntades hem torsdagskväll, men det blev något senare än det som var tänkt. Belysningen på landningsbanan var ur funktion, varpå han fick boka om plan och var då tvungen åka buss åtskilliga mil innan han var hemma, långt efter midnatt.
Jag i min tur hade planerat en hotellweekend med myspys- å vad blev det av det? Ingenting!
Han kände verkligen inte för att sätta sig i bilen och åka tillbaka alla de milen han nyss åkt, förstår det jag!
I stället blev fredagen - lång sovmorron. lunch på stan och lite shopping innan vi åkte hem och åt en god middag på tu man hand. Det blev trots allt en ledig, supermysig semesterdag!
 
I dag lördag så har här fixats. Mannen ute och jag inne... Så här rörigt ser det ut i min ateljé just nu!
Massor med projekt som påbörjats. Härligt att bara kunna stänga dörren sen och återuppta allt, när andan faller på:)
Lite vårfix i vardagsrummet, som stod på tur! Lagom till våren så blev det där en varm grön färg, i form av nya gröna gardiner, byte av passande kuddar till mm mm.
 
Sen lite nya inramningar. Sa jag att vi äger si så där en halv miljon LP skivor? Mannen är och har alltid varit, väldigt intresserad av musik och har därmed samlat på sig en stor mängd skivor.
I denna mängden av skivomslag kan jag se återanvändning och kan välja och vraka bland passande färger och motiv.  I höstas hade vi mer jordfärger i rummet och då fanns där skivomslag i de färgerna. Nu har dessa bytts ut till att passa färgerna som hör till våren.
Mannen deltog i en "Musikquiz" dvs musiktävling, när han var i Göteborg och av alla som var där så var det han som tog hem segern! Jag är inte ett dugg förvånad över det. Det var musikfrågor allt från 70-tal till in i 2000- talet och han vann!!! Kul!
 
I morgon söndag bjuder våra barn med respektive och barnbarn, på en överraskningsdag. Det blir en utedag, så mycket vet jag. Helt perfekt och bra, åtminstone för mig som är alldeles för lite utomhus.
 
Ha en fortsatt fin helg ni me
 
 
 
 
 
 
 
 

det positivt oväntade

Publicerad 2014-03-12 21:16:57 i I Like

Ja, vem gillar inte det?
Jag själv gillar att överraska. Positiva överraskningar och helst i vardagen. Det är ju då man behöver det som mest, eller hur?
Denna påse har hängt med i måååånga år och efter överlämnande av dess innehåll, så går alltså påsen i retur tillbaka till mig. Här står den nu på pinnsoffan i groventrén i väntan på leverans till någon annan. Kul idé va?
Påsens innehåll kan variera stort. Det beror helt enkelt på situationen i stunden. Kanske behöver mottagaren en slant, kanske några påsar nybakade kanelbullar eller varför inte ett klädplagg. Vad som helst egentligen, för det är alltid tanken med det hela som räknas. Många leveranser har det blivit genom åren och det är alltid lika uppskattat:)
Jag har alltid i alla tider haft lite "tvärt om tänk" Ex vis när barnen var små, så fixade jag i regel "Lyxfrukost" på måndag morgon! för varför ska allt vara så mysigt just på fredagar eller helgdagar? Det är ju roligare om en trist vardag blir positiv och en smula otippad.
Vet inte varför jag tänker och gör så? Kanske för att jag är född fattig, kanske för att jag aldrig någonsin var bortskämd som barn. Kanske eller kanske inte?
 
By the way ....så har jag just kollat på Sveriges Mästerkock. Fantastiskt duktiga matlagare!!!
Min syrra i Stockholm äter säker nåt liknande gott i kväll när hon är på "Golden hits" och säkert min man också som just nu är på arbetsresa i Göteborg och i kväll besöker en krog med musikquiz som underhållning.
Lyllo dom!!!
För mig blir det nu att hoppa i duschen, sen en kopp varmt ingefärsvatten!
 
mao en bra kväll de me.
kramiz fr mig
 
 
 
 
 

Ljuv Musik

Publicerad 2014-03-08 23:18:16 i I Like

Ja, Musik - Kan det finnas något mer förlösande än just musik?
Å sen rösten den kvinnan har, hur enorm är inte den liksom? Bra låt, både text och musik. Fantastisk sångerska! Jag personligen blev helt fångad av stunden, när hon framförde sin låt. Vilken stolthet för Sverige, säger jag bara!
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Idag blev det en lååååång dag på IKEA - för jag fick bestämma:) Jag blev rätt nöjd efter det och sa som jag brukar säga på vägen hem - "Nu lär det dröja, innan jag åker hit igen". Samma varje gång...men hips visps så är man där igen. Mannen skötte sig bra och intresserade sig för (enligt mig) vettiga bra ha-saker. Stundvis så såg han visserligen ut som en (ledsen stövare) men med all rätt, för inte kan de va så kul hela tiden.
När sen IKEA vistelsen är över och det äntligen är dags för hemfärd...då ska kärringen (jag) in på både skoaffär och Hemtex!!! Ha ha.
Det blev supersnygga påslakan, alla typer av blå servetter som fanns, glas, en färggrann matta, prydnadskuddar i marin/beige till husvagnen, tavelramar- modell större, vit pläd, knalloranga paraplyer samt beställningsvara mm mm.
I morgon, söndag lär det blir det en hemmafixardag och fortsatt vårstädning.
 
Ha de gott!
/ Ken
 
 
 
 

det stavas H E L G

Publicerad 2014-03-07 20:04:00 i I Like

Hemkommen och så glad jag blev när en bukett rosor stod på köksbordet. Kastruller i olika storlekar på spishällen, en brasa var tänd, människor man älskar fanns där och i övrigt lite halvkaos här och där..då vet man att det är helg, nåt på gång! Aningen stress, men till slut landar man. Känner lugnet,värmen, ledigheten....
 
Tänk att en fredagseftermiddag kan kännas så ljuv. I morgon är det lördag, en fridag som kan bjuda på oväntade överraskningar och roligheter - Ser fram emot den!!!
Ha en god helg!
kramiz / Ken
 
 

METHYLCHLOROISOTHIAZOLINONE

Publicerad 2014-03-04 20:49:00 i Erfarenheter

 
 
Ett Konserveringsmedel, klassat som Bekämpningsmedel klass II.
 
Förbjöds tidigare men är nu på stark frammarsch igen. Förmodligen för att det är billigt!?!
 
Finns bl a i vattenbaserad målarfärg och älskade Yes diskmedel. Tyvärr har de nu börjat tillsätta det i övriga diskmedel också. Astma & Allergiförbundet har dock sett till att Skona diskmedel även måste finnas utan detta bekämpningsmedel. Flaskan är då märkt med deras symbol. Den ska finnas längst ner till höger.
(saknas på denna flaska)
Vill du läsa mer om detta ämne, se http://www.shenet.se/ravaror/kathon.html
 
 
 
 
 
 

Jamen, så där ja...

Publicerad 2014-03-01 21:05:22 i Designat o skapat av Ken

...då var vårgardinerna i köket på plats. Långt innan våren ens har börjat:)
Ett rum i taget, bit för bit. Känner ingen stress - bara glädje och lycka...över att våren är på intågande!
Jag hade stora planer på att göra massor mycket mer idag, men...i stället har jag umgåtts med lille Mairo. Ett av mina fyra barnbarn. Mario är 2,5 år, söt som en karamell och charmig som få (har inte frågat om jag får lägga upp en bild på honom) så jag passar. Sonen har, med sina större barn tillbringat hela dagen i slalombacken ganska många mil här ifrån och hans sambo, Marios mamma vill säga, har varit på möhippa.
Sen har jag haft middag här för alla grabbar och ni ska inte tro att det dög med skaldjurslasagne inte. Den fick jag och mannen äta själva:) så det blev till att improvisera annan mat till de hungriga slalomåkarna!
 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sen har jag nu ställt fram lampan!
Den tredje lampan i ordningen av virkade dukar, som jag valde att behålla själv och bestämde mig för detta utförande..
 
 Nu tänker jag tappa upp ett skumbad, må gott och låta själen få ro.
Ha de gott!
/ kramiz fr Ken
 
 
 
.

Om

Min profilbild

Ken

Sånt jag gillar och helst ägnar mig åt: Design / Inredning wabi sabi-tänk / Målningsarbete / Att skriva och författa / Matlagning / Bakning / Ordning & reda / Hårt fysiskt arbete / Människor

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela